torsdag 17. mars 2011

Skolen





Jeg føler at vi har en egen tidsregning her: før og etter skolestart. Barna jobbet hardt med privatlærere i hele januar for å bli flinkere i matte og engelsk (og ikke minst i matte på engelsk), og de klarte å komme seg gjennom nåløyet begge to. Både Marte og Sivert besto testen i slutten av januar og fikk lov til å bli elever ved Blue Valley School -- men begge fikk signaler om at de hadde store rom for forbedringer.

Det alle beste med skolestarten var kanskje å få klassekamerater. Det har vært ganske ensomt de første to månedene, og barna har stort sett lekt med hverandre eller sittet på hvert sitt rom med hver sin datamaskin. For Marte var det ekstra fint, for hun har ingen jenter å være sammen med inne på boligfeltet (eller, det vil si: Vi har funnet en nå). Nesten alle ungene i riktig alder i i Condominio Villas Malibú er gutter.

Skoledagene er lange, fra 8 til 15 fire dager i uken og fra 8 til 13 på onsdager. En skolebuss kommer og henter dem litt før halv åtte om morgenen og kommer tilbake med dem litt før halv fire -- hvis de ikke skal på noen ekstraaktiviteter. I så fall skjer det rett etter skoletid, og vi må selv hente dem når treningen eller ekstratimen er over.


Barna har mye og til dels vanskelige lekser, og vi bruker en god del tid på det hver kveld -- og i helgene. De jobber kjempebra og lærer utrolig mye. Det gjør mor også. Jeg har aldri kunnet så mye fysikk som jeg kan nå. 


All undervisningen foregår på engelsk eller spansk, og selv om alle elevene på skolen kan engelsk, snakker de stort sett spansk seg i mellom i friminuttene. Det gjør det ekstra slitsomt å henge med en hel dag. Både Marte og Sivert er slitne når de kommer hjem. De får tre timer ekstraundervisning i spansk begge to i løpet av uken, men ellers følger de den vanlige undervisningen. Et fint tilbud på Blue Valley er at alle lærere er igjen etter skoletid en time i uken, på en fast dag. De elevene som ønsker å gjøre leksene der eller få hjelp med noe de ikke har forstått, kan bli igjen hos læreren i denne timen og få den hjelpen de trenger, uten å gjøre noen avtale først. (Og noen av lærerne serverer popcorn og muffins til dem som blir igjen.)


Vi er veldig fornøyde med skolen og er imponerte over innsatsen til både lærere og elever. Marte og Sivert trives og er blitt tatt godt imot, men de vil nok få det enda bedre når de er over den første kneika. Dette har kostet slit, svette og tårer for både liten og stor.






24. juni var siste skoledag i semesteret, og både Sivert og Marte kunne stolt hente hjem hvert sitt "report card" som viser at de har bestått i alle fag. Foreldrene er også kjempestolte! De har virkelig stått på, og det fikk de betalt for. Nå skal det bli deilig med ferie!